Ohlávka na koně je základní jezdeckou pomůckou

Ohlávky jsou důležitou pomůckou pro každého chovatele koní, ať už aktivního jezdce, nebo majitele, který si jako svou zálibu zvolil pohyb volně žijících a či ustájených zvířat. Abychom udrželi s koněm kontakt a připravili jej na aktivní práci, musíme začít s postupnými návyky. Jedním z prvních jsou ohlávky. Ty slouží pro vodění a tzv. lonžování, což je základní výcviková technika, která se praktikuje u koní určených pro závody i rekreační ježdění a tato metoda je úspěšná u všech věkových kategorií. Lonžováním rozumíme připnutí zvířete na dlouhé provazové vodítko, tzv. lonž. Vodítko upínáme kovovou karabinou ke zmiňované ohlávce a velmi záleží na tom, aby si na ni kůň včas zvykl a nepovažoval ji za něco nepříjemného a nepřirozeného.

koňská ohlávka

Máte na výběr z více materiálů

Zhotovují se buď z nylonového vlákna, z provazového úpletu nebo z kůže. Kožené jsou tradiční, nylonové a provázkové zas lehké a dobře sedí. Při jejich výběru dbáme na to, aby zvíře materiál dobře snášelo, a teprve pak se zaměříme na ideální velikost. Tu poznáme podle jednoduchého pravidla – nánosník musí dobře dosednout po celé ploše horního popruhu nánosníku na nosní kosti, zhruba na šířku dlaně nad jeho nozdrami a stejnou vzdálenost pod okem. Při upínání se musí zhruba pohodlně vejít zatnutá pěst mezi hlavu a spodní popruhy pod hrdlem a bradou, tzv. podbradník a podhrdelník.

žlutá ohlávka

Jak ji nasadit

Nejprve hodíme vazák (vodítko) kolem krku a tím zvíře zbystří pozornost a přestane se otáčet. Pak jemně navlékneme spodní část přes tlamu a nozdry, jednou rukou ohlávku podržíme a druhou ji přehodíme přes uši. Na závěr se upne pod hrdlem a ke kroužku po straně nánosníku se pak připne vodítko. Ohlávka na koně nesmí být ani příliš volná, a zároveň těsná, proto také volíme takový materiál, který zvířeti vyhovuje.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup